Njega rana

Menu

Edukacijski program za njegu kroničnih rana

Previjanje i liječenje kronične rane

Mi razumijemo koliko vam je važno imati što je moguće više kontrole u procesu zbrinjavanja kroničnih rana. To je razlog zbog kojeg je razvijen Coloplast HEAL – globalan edukacijski program za zdravstvenu njegu kroničnih rana, osmišljen za produbljivanje znanja o modernim principima previjanja rana i poboljšanje standarda brige za pacijente s ranom, u cijelome svijetu. Ispravna zdravstvena njega kroničnih rana je ključna u procesu zacjeljivanja rana. 

HEAL je akronim za: Healthcare (Zdravstvena njega), Excellence (Izvrsnost), Access (Pristup), Learning (Učenje).

Zacjeljivanje rana određeno je općim stanjem zdravlja pacijenta i zbog toga je iznimno važna opsežna procjena pacijenta dok se planira i procjenjujete liječenje.

Vrste rana

Četiri od deset kroničnih rana su venski ulkusi na nozi.

Infekcije ulkusa na dijabetičkom stopalu povećavaju rizik od amputacija 155 puta (1).
Odgovorni za dvostruki porast stope mortaliteta (1), dekubitusi zahtijevaju djelotvorno liječenje na vrijeme.
Akutne rane moraju se žurno liječiti kako bi se zaustavilo krvarenje i zaštitilo tkivo.

Rane i kožne bolesti

Ako rana sadrži mrtvo (nekrotično) tkivo, to je znak da rana nezacjeljuje normalno.
Koža koja okružuje ranu vrlo je osjetljiva. To može biti povezano s dobi, tijekom bolesti ili izloženosti kože eksudatu iz rane ili ljepilu iz obloga.
Bez obzira je li volumen eksudata slab, srednji ili jak, superiorna apsorpcija i zbrinjavanje eksudata od iznimne su važnosti za optimalno zacjeljivanje.
Sve rane sadržavaju bakterije – čak i rane koje normalno zacjeljuju. Ako količina bakterija raste, rana se može inficirati.
Ispitivanja pokazuju da više od 80 % pacijenata s kroničnim ranama trpi stalne bolove, a polovina njih definira bol kao umjerenu do tešku. (1-6)

Studije slučaja

Pogledajte kako je primjena pjenaste neljepljive obloge Biatain® dovela do 95 %-tnog smanjenja površine ulkusa nakon četiri tjedna liječenja venskog ulkusa noge.
Pogledajte kako je liječenje teške infekcije ulkusa s pjenastom oblogom Biatain® Ag neljepljivi i Biatain Alginate® Ag spriječilo amputaciju stopala.
Pogledajte kako je jednomjesečno liječenje sakralnog dekubitusa s teškim eksudacijama liječeno oblogom Biatain® Ag djelotvorno eliminiralo znakove lokalne infekcije.