Njega rana

Menu

Dekubitus

Dekubitus je lokalna ozljeda kože i/ili tkiva ispod kože, obično iznad koštane izbočine. Ova vrsta ulkusa je rezultat pritiska ili pritiska u kombinaciji s rascjepom (2). Pritisak sprječava pravilnu cirkulaciju krvi i uzrokuje staničnu smrt, nekrozu tkiva i razvoj ulkusa. Osobe u invalidskim kolicima ili osobe koje su vezane za krevet (npr. nakon operacije ili ozljede) naročito su izložene riziku.

Glavni uzrok obolijevanja

Dekubitus je glavni razlog obolijevanja i smrtnosti, naročito kod osoba s oštećenjem osjetila, produljenom nepokretnošću ili uznapredovalom dobi. Najčešća mjesta dekubitusa su povrh koštanih izbočina, kao što su laktovi, pete, kukovi, zglobovi, ramena, leđa i pozadina glave.

Klasifikacija

Dekubitusi su klasificirani prema primjetnom stupnju oštećenja. Savjetodavno povjerenstvo EPUAP-NPUAP u 2009. je usvojilo četiri razine ozljeda (3):

Kategorija/Stupanj I: Neizbjeljivo crvenilo na neoštećenoj koži

Stražnjica, Stupanj I, NPUAP autorska prava & upotrijebljeno uz dopuštenje.

Netaknuta koža s neizbjeljivim eritemom na lokaliziranom području, obično na koštanim izbočinama. Mogu biti prisutni dekoloracija kože, toplina, edem, tvrdoća i bol. Na tamnoj koži dekoloracija možda neće biti vidljiva.

Kategorija/Stupanj II: Djelomični gubitak debljine kože ili plik

Stražnjica, Stupanj II, NPUAP autorska prava & upotrijebljeno uz dopuštenje.
Djelomični gubitak debljine dermisa vidljiv kao plitko otvoreni ulkus s ružičasto-crvenim dnom rane, bez odumrlog tkiva. Također može postojati kao netaknut ili otvoren/rascijepljen plik pun limfe ili limfe pomiješane sa sukrvicom.

Kategorija/Stupanj III: Potpuni gubitak debljine kože (masno tkivo je vidljivo)

Sjedna kost, Stupanj III, NPUAP autorska prava & upotrijebljeno uz dopuštenje.

Potpuni gubitak debljine tkiva. Može biti vidljivo potkožno masno tkivo, ali kost, tetive i mišići nisu izloženi. Može biti prisutna mala količina odumrlog tkiva. Mogu biti prisutni kaviteti.

Kategorija/Stupanj IV: Potpuni gubitak debljine tkiva (mišići/kosti su vidljivi)

Trtica, Stupanj IV, NPUAP autorska prava & upotrijebljeno uz dopuštenje.

Potpuni gubitak debljine tkiva s vidljivim kostima, tetivama ili mišićima. Moguća prisutnost odumrlog tkiva ili kruste. Obično su prisutni kaviteti.

Referenca: HZZO – Klasifikacija dekubitusa

Potrebe liječenja (2,3)

  • Potrebno je otpustiti ili ukloniti pritisak odgovarajućim mjerama.
  • Njega rane mora biti optimizirana pomoću:
  1. uklanjanja nekrotičnog tkiva,
  2. odgovarajućeg čišćenja rane i okolne kože,
  3. upotrebe odgovarajuće obloge za vlažno cijeljenje rane

Prikladna obloga za rane za dekubituse je pjenasta ili alginatna obloga sa svojstvima visoke apsorpcije i kontrole eksudata, kao što je Biatain Silicone ili Biatain ljepljivi ili Biatain Alginate obloga.Obloga koja otpušta srebro kao što je Biatain Ag može pomoći u sprječavanju ili rješavanju infekcije rane.

Ako je rana bolna, pjenasta obloga za vlažno cijeljenje rane koja sadrži ibuprofen, kao što je Biatain Ibu, dobra je opcija. Upotrebu proizvoda Biatain Ibu podržava nekoliko randomiziranih kontrolnih ispitivanja. (4-6)