Njega rana

Menu

Liječenje inficiranog ulkusa na dijabetičkom stopalu

Pacijent

Pacijentica je bolovala od srčanog zastoja, koronarne srčane bolesti, arterijske hipertenzije i venske insuficijencije u oba donja uda, a imala je i Alzheimerovu bolest.

Duboki ulkusi na stopalu

Tijekom četiri mjeseca, imala je vrlo duboki ulkus na dijabetičkom stopalu desne noge s eritemom, edemom, krepitacijom i toplinom u okolnom tkivu. Poslana je na hitni odjel, a nakon pregleda od strane vaskularnog kirurga, njena obitelj je obaviještena da će neposredno liječenje uključiti suprakondilarnu amputaciju jer ima 4–5 stupanj dijabetičkog stopala po Wagneru.
 

Uvođenje obloge Biatain Ag

Obitelj se protivila ovom liječenju, a pacijentica je vraćena kući uz nadzor obiteljskog liječnika i postavljanje obloga ambulantno na kućnoj njezi i  primijenjeni su u kombinaciji s debridmanom i oralnim antibioticima.

Ova fotografija prikazuje ulkus kod uključivanja u studiju:


Ova fotografija prikazuje ulkus nakon pet tjedana liječenja prvo s oblogom Biatain Alginate Ag, a nakon toga s oblogom Biatain Ag neljepljivi:

Ovdje vidimo ulkus nakon četiri mjeseca liječenja:

 

Ulkus se zatvorio nakon 10 mjeseci liječenja:

Zaključak

Postavljeni cilj bio je spriječiti amputaciju stopala, osigurati dobrobit i komfor pacijenta i obitelji. Primijenjena metoda počela je davati plodove već nakon sedam dana nakon početka liječenja, s vidljivim promjenama u razvoju rane. Rana se zatvorila deset mjeseci nakon početka liječenja.