Njega rana

Menu

Tri najčešće vrste ulkusa na nozi su:

  • Venski ulkusi na nozi (70 %)
  • Arterijski ulkusi na nozi (10 %)
  • Miješani arterijski i venski ulkusi na nozi (10–15 %)

Venski ulkusi na nozi

Venski ulkusi na nozi uzrokovani su disfunkcijom venskih zalistaka ili neodgovarajućim pumpanjem mišića u listu noge. U oba slučaja radi se o nedovoljnom vraćanju krvi u srce. To dovodi do visokog venskog tlaka koji može uzrokovati edem. Povećana razina tekućine između stanica može uzrokovati staničnu smrt, što dovodi do ulkusa. Zato je kompresivna terapija bitan dio liječenja venskih ulkusa na nogama.

Venski ulkusi na nogama obično se nalaze u području listova i karakterizira ih:

  • nepravilan oblik
  • smeđa pigmentacija u području periulkusne kože (često uz popratni ekcem)
  • normalan puls u stopalima

Venski ulkusi na nogama često su bolni, naročito danju. Podizanje noge može donekle ublažiti bol.

Arterijski ulkusi

Arterijski ulkusi na nogama uzrokovani su nedovoljnom opskrbom noge ili stopala krvlju zbog arterioskleroze. To stanje smanjuje opskrbu stanica kisikom i nutrijentima, što rezultira odumiranjem tkiva i na kraju ulkusima.
Pacijenti s arterijskim ulkusima ne smiju se liječiti kompresivnom terapijom, već im je često potrebna vaskularna operacija.

Arterijski ulkusi često su locirani u području lista i na stopalima i karakterizirani su:

  • prilično pravilnim oblikom
  • atrofičnom, blijedom periulkusnom kožom
  • slabim pulsom stopala

Arterijski ulkusi mogu biti vrlo bolni, naročito za vrijeme odmora.

Miješani venski i arterijski ulkusi na nogama

Miješani venski i arterijski ulkusi na nogama su ulkusi uzrokovani venskom i arterijskom bolešću u isto vrijeme. Većina pacijenata kojima su dijagnosticirani venski ulkusi na nogama ima ulkuse venskog porijekla te je s vremenom razvila arterijsku insuficijenciju.

Potrebe liječenja

Venske ulkuse na nogama bi se obično trebalo liječiti postupnom kompresivnom terapijom. Međutim, ne podnose svi pacijenti potpunu kompresiju. Etiološki miješani ulkusi obično zahtijevaju smanjenu razinu kompresije. Arterijski ulkusi na nogama ne smiju se liječiti kompresivnom terapijom.

Obloge za rane kod ulkusa na nogama moraju imati iznimno veliku moć apsorpcije i zbrinjavanja eksudata kako bi osigurale apsorpciju i zadržavanje eksudata pod kompresijskim zavojima (venski ulkusi na nogama). Prikladne obloge su Biatain neljepljivi.

Obloga koja otpušta srebro, kao što je Biatain Ag, može pomoći u prevenciji ili rješavanju infekcije rana.
Ako je rana bolna, pjenasta obloga za vlažno cijeljenje rane koja sadrži ibuprofen, kao što je ,dobra je opcija. Primjenu proizvoda Biatain Ibu za ulkuse na nogama podržava nekoliko randomiziranih kontrolnih ispitivanja (1-3).