Nakon operacije ugradnje stome

Što nakon operacije ugradnje stome?

Znate li koju vrstu stome imate? Privremenu ili trajnu stomu?

Vaša stoma može biti trajna stoma ili privremena stoma ovisno o mogućnosti reverzibilne operacije. Ovisno o mjestu izvedbe, odnosno sadržaju stome radi se podjela na kolostomu, ileostomu i urostomu. Osim naziva stoma, ponekad se koriste nazivi anus preter ili gastrostoma. 

Bez obzira na vrstu stome uz pravilno savjetovanje i proizvode, bit ćete u mogućnosti raditi stvari koje ste oduvijek radili. U ovom dijelu pronaći ćete informacije čija je svrha pomoći vam da radite upravo to. Osim informacija o proizvodu, pronaći ćete korisne savjete o održavanju vaše kože zdravom, prehrani  i ostalim aspektima života sa stomom. 

Informacije o načinu života

Dani nakon operacije izvedbe stome mogu biti puni izazova. Imate zatvorenu vrećicu pričvršćenu na trbušnu stijenku i mnogo novih stvari za naučiti. Sada je vrijeme da počnete upoznavati vašu stomu.

Vaša medicinska sestra objasnit će vam kako se skrbiti o vašoj stomi dok ste još u bolnici. Postoji mnogo informacija koje morate primiti, stoga se ne bojite postaviti pitanja ili zatražiti objašnjenje ako trebate.

Održavati kožu oko stome u dobrom stanju najvažnija je stvar koju možete napraviti kako biste učinili život sa stoma vrećicom sigurnijim, udobnijim i bezbrižnijim.

Važno je da uvijek imate stoma pomagalo koje odgovara vašem obliku tijela. Zato što je svako tijelo različito i zato što se tijela mijenjaju tijekom vremena, pronalazak pravog proizvoda može biti izazov.

Postoji velik izbor kad su u pitanju stoma pomagala i može biti teško naći pravi proizvod za vas. Razumijevanje vašeg izbora pravilan je prvi korak.

Nakon operacije, prirodno je da se želite što prije vratiti svom svakodnevnom životu. Povratak na posao može biti dio toga, a uz malo planiranja nema razloga zašto to ne bi bilo moguće.

Odmah nakon operacije, jedno od velikih pitanja može biti: kako i kome reći za stomu? Kome i kako ćete reći ovisi u potpunosti o vama, ali dijeljenje vaših iskustava može biti od velike pomoći dok se prilagođavate na novu situaciju.

Većina ljudi ubrzo nakon operacije može konzumirati istu hranu kao i ranije. Neposredno poslije operacije stome započinje se tekućom hranom, npr: čaj, bistra juha, procijeđeni voćni i povrtni sokovi.

Po vašem oporavku od kirurškog zahvata, u prehrani možete postupno započeti primjenjivati uravnoteženu dijetu, ukoliko vaš liječnik ne zahtijeva da se morate pridržavati posebne dijete.

Prehranu pacijenata sa stomom čini konzumacija zdravih, raznolikih i uravnoteženih namirnica koje se preporučuju i svoj zdravoj populaciji.

Dok se oporavljate od operacije, uvidjet ćete kako se prilagođavate na život sa stomom. Evo nekoliko savjeta i trikova – od sporta do ishrane, druženja, intimnosti – kako bismo vam pomogli da ponovo počnete uživati u životu.

Stoma vas ne bi trebala spriječiti da putujete.

Život nakon operacije izvedbe stome je putovanje s mnogim izazovima na putu. Vaše se tijelo nastavlja mijenjati i postoji mnogo novih stvari s kojima se morate uhvatiti u koštac – počinjući s ključnom terminologijom stoma pomagala.

Bolja njega stome započinje ovdje. Prvi korak do bolje njege stome je precizno identificiranje problema kojima se bavite i njihovih mogućih uzroka.

Postavi

Ispravno postavljeno pomagalo će stajati sigurno na mjestu i štiti kožu od sadržaja stome, odnosno iritacije koju sadržaj stome može izazvati.

Pravovremeno skidanje i prava tehnika skidanja pomagala omogućit će vam nježnu i sigurnu promjenu pomagala.

Provjeri

Provjera kože oko stome i stanja pločice spriječit će razvoj komplikacija. Tragovi stolice ili urina, te crvenilo kože oko stome upućuju da je potrebno češće promijeniti pomagalo.