Kako to izgleda nakon operacije?

Kada se probudite nakon operacije nosit ćete svoju prvu vrećicu. Također na tijelu možete imati pričvršćene odvode za kapanje i drenažu. To je potpuno normalno i oni će biti odstranjeni uz veoma malu nelagodu kada to bude prikladno.
Vaša stoma
Vaša stoma bit će vlažna, ružičasto-crvene boje i trebala bi viriti iz vaše trbušne stijenke (iako je prilično uobičajeno da se stome nalaze u razini kože ili ispod razine kože).U početku može biti prilično natečena, ali to će se smanjiti s vremenom – obično 6 do 8 tjedana nakon operacije. Stoma je crvenkaste boje, zato jer je to sluznica, baš kao i sluznica u vašim ustima. Nema osjeta u stomi, tako da ona ni malo nije bolna na dodir. Stoma može malo krvariti prilikom čišćenja, naročito u početku, ali to je potpuno normalno i trebalo bi prestati ubrzo nakon operacije.

Vaša stoma će početi raditi ubrzo nakon vaše operacije, obično kroz nekoliko dana. U početku izlazni sadržaj bit će vodenasta tekućina i može imati jaki miris jer vaše crijevo nije radilo neko vrijeme. Ne brinite, konzistencija će se malo zgusnuti, a miris će se ublažiti kad nastavite s uravnoteženom prehranom. Vaš liječnik će vas savjetovati kada ćete moći jesti i piti kao i obično.

U početku je moguće da određena količina glasnog plina izađe iz stome – ponavljamo, to je potpuno normalno. Nije neobično osjetiti potrebu za odlaskom u toalet kao što ste nekada. To je normalno i trebalo bi se smanjiti s vremenom. Ako je vaš anus još uvijek prisutan, može doći do iscjetka sluzi iz njega.
Urostoma
Ako imate urostomu, stoma će početi raditi odmah nakon operacije. Cijevi koje su postavljene u urostomu bit će tamo sedam do deset dana. U početku, vaš urin može biti crvenkaste boje, ali će ubrzo vratiti svoju uobičajenu boju.

Vaša medicinska sestra objasnit će vam kako se skrbiti o vašoj stomi dok ste još u bolnici. Postoji mnogo informacija koje morate primiti, stoga se ne bojite postaviti pitanja ili zatražiti objašnjenje ako trebate.

Održavati kožu oko stome u dobrom stanju najvažnija je stvar koju možete napraviti kako biste učinili život sa stoma vrećicom sigurnijim, udobnijim i bezbrižnijim.

Postoji velik izbor kad su u pitanju stoma pomagala i može biti teško naći pravi proizvod za vas. Razumijevanje vašeg izbora pravilan je prvi korak.