Koja vrsta stoma pomagala je odgovarajuća za mene?

Postoje dvije glavne vrste sustava stoma vrećica:

Jednodijelni sustavi

koji se sastoje od vrećice i podložne pločice koje su stalno pričvršćene jedna na drugu. Kada ga treba promijeniti, cijelo pomagalo se ukloni, što ovaj sustav čini prikladnim za česte promjene.

Dvodijelni sustavi

uključuju zasebnu vrećicu i podložnu pločicu. Kod ovih sustava, vrećica se može ukloniti i promijeniti bez istovremene promjene podložne pločice.

Postoje dva načina povezivanja podložne pločice i vrećice:

Mehaničko spajanje –  pričvršćuje vrećicu na podložnu pločicu sa sustavom zaključavanja koji stvara čujan klik, potvrđujući da je sigurno zaključano.

Spajanje ljepilom učvršćuje vrećicu za podložnu pločicu sigurnim, fleksibilnim sustavom lijepljenja.

Vrste vrećica

Postoje tri glavne vrste vrećica ovisno o vrsti stome koju imate:

  • Zatvorena
  • Drenažna
  • Urostoma

Zatvorene vrećice obično se koriste ako imate kolostomu jer je stolica uglavnom čvršća. Kad su pune, zatvorene vrećice treba ukloniti i zamijeniti, umjesto da se isprazne i ponovno koriste.

Drenažne vrećice obično se koriste ako imate ileostomu, jer je stolica uglavnom tekuća. Ponekad se drenažne vrećice koriste ako imate kolostomu. Drenažne vrećice su jednostavne za pražnjenje i ne moraju se mijenjati tako često kao zatvorene vrećice.

Vrećice za urostomu koriste se za sakupljanje urina ako imate urostomu. Vrećica se može prazniti po potrebi i mijenjati kad je to neophodno. Vrećica za urostomu može se spojiti na vrećicu za sakupljanje, kako bi se izbjeglo mijenjanje vrećice tijekom noći.

Bolja njega stome započinje ovdje. Prvi korak do bolje njege stome je precizno identificiranje problema kojima se bavite i njihovih mogućih uzroka.

Važno je da uvijek imate stoma pomagalo koje odgovara vašem obliku tijela. Zato što je svako tijelo različito i zato što se tijela mijenjaju tijekom vremena, pronalazak pravog proizvoda može biti izazov.

SenSura je rješenje koje preporučuju zdravstveni djelatnici diljem svijeta za pacijente sa stomom.