Prehrana za osobe sa stomom

Kolostoma prehrana

Kako prilagoditi prehranu životu s kolostomom?

Prehranu pacijenata sa kolostomom čini konzumacija zdravih, raznolikih i uravnoteženih namirnica koje se preporučuju i svoj zdravoj populaciji. Ipak, svjestan odabir određenih namirnica može imati utjecaja na konzistenciju stolice, broj stolica, razvoj neugodnih mirisa i nadutosti, stoga kolostoma prehranu valja prilagoditi prema sljedećim smjernicama.

Nadutost i vjetrove iz kolostome može uzrokovati izbor namirnica. Namirnice koje uzrokuju stvaranje plinova su: gazirana pića, pjenušac, pivo, pića s kofeinom, svježe voće, mahunarke, kelj, paprika, luk, gljive, svježe pečeni kruh, jaja, žvakaće gume… Vjetrovi dovode do napuhivanja vrećice i neugodnih mirisa. Možete koristite vrećice za stomu koje imaju filter s pred-filterom  kako bi napuhivanje i mirisi bili manje izraženi. Kim, stolisnik, mažuran, menta i ružmarin mogu umanjiti nadutost kod osoba s kolostomom.

Osim nadutosti, izborom namirnica u prehrani osoba s kolostomom možemo umanjiti intenzitet neugodnih mirisa. Namirnice koje mogu izazvati neugodne mirise su: brokula, blitva, karfiol, kupus, luk, gljive, jaja, riba, morski plodovi, mesne prerađevine, jaki sirevi, šparoge, rotkva, češnjak, kava… Razvoj neugodnih mirisa može umanjiti konzumiranje rajčica, brusnica, borovnica, đumbira, jogurta, peršina, zelene salate i soka od naranče.

Na konzistenciju i broj stolica jednako možemo utjecati prikladnom kolostomskom prehranom. Tako će svježe povrće, sirovo voće, suhe smokve i šljive, integralni proizvodi od žitarica, mahunarke, sjemenke lana, sjemenke indijskog trpuca i adekvatan unos vode omekšati stolicu i pomoći kod zatvora.

Učestale i rijetke stolice također mogu stvarati probleme i nelagodu. U formiranju stolice i smanjenu broja stolica pomaže prehrana bogata tjesteninom, bijelim kruhom, rižom, grizom, krumpirom, bananama, čokoladom, grožđicama i voćem koje sadrži pektin, kao što su: jabuka s korom, marelice, dunje…

Život sa stomom ne podrazumijeva odricanje od hrane koju volite. Prehrana je individualna, ne ustručavajte se isprobati različite namirnice i procijenite što vam osobno odgovara.

Centar za savjetovanje osoba sa stomom koji pomaže pacijentima sa stomom da se što prije vrate u svoj uobičajeni ritam života.

SenSura je rješenje koje preporučuju zdravstveni djelatnici diljem svijeta za pacijente sa stomom.

Po vašem oporavku od kirurškog zahvata, u prehrani možete postupno započeti primjenjivati uravnoteženu dijetu, ukoliko vaš liječnik ne zahtijeva da se morate pridržavati posebne dijete.