Objašnjeni termini za stoma pomagalo

Kako biste bili bolje upoznati sa svojim stoma pomagalom i kako biste mogli lakše razgovarati o svojim potrebama sa stoma terapeutom, pripremili smo rječnik najčešće korištenih izraza.
Podložna pločica:
Dio stoma pomagala koji se pričvršćuje na kožu i štiti vašu kožu dok nosite stomu. Ljepilo mora osigurati čvrst kontakt s površinom kože tako da izlazni sadržaj iz vaše stome ne dodiruje okolnu kožu.
Spojni sustav ili sustav zatvaranja:
On pričvršćuje podložnu pločicu na vrećicu kod dvodijelnog pomagala, te omogućuje da se vrećica promijeni bez mijenjanja podložne pločice. Može biti mehanički (pri čemu pritisnete dva dijela zajedno kao Tupperware ili ih fizički zaključate zajedno) ili ljepljivi (gdje se podložna pločica i vrećica slijepe zajedno).
Konveksnost:
Posebno oblikovana podložna pločica s ovalnom oplatom koja lagano pritišće peristomalnu kožu (kožu oko stome). Napravljena je kako bi pomogla prilagođavanju stome kojom se teško rukuje, na primjer, uvučene stome koja se nalazi ispod površine kože.
Ljepilo za dulje nošenje:
Ljepilo koje se može nositi tijekom duljeg vremenskog razdoblja ili ako ako je izlazni sadržaj iz stome jako „agresivan”. Neke vrste ileostome ili urostome mogu imati izlazni sadržaj koji prebrzo probija standardne podložne pločice. Ljepila za dulje nošenje inače se koriste kod dvodijelnih pomagala.
Filter:
Povremeno, stoma oslobađa plin. Filter sadržan u pomagalu ima dezodorirajući učinak koji osigurava da nema mirisa, što je jedna od stvari zbog koje su ljudi često zabrinuti. On također kontrolira oslobađanje dezodoriranog zraka, tako da se vrećica ne napuhne (što se također naziva ‘napuhavanje vrećice’).
Nepovratni ventil:
Urostomska pomagala imaju nepovratni ventil kako bi zaustavila vraćanje urina u stomu i pomogla u sprječavanju urinarnih infekcija.

Važno je da uvijek imate stoma pomagalo koje odgovara vašem obliku tijela. Zato što je svako tijelo različito i zato što se tijela mijenjaju tijekom vremena, pronalazak pravog proizvoda može biti izazov.

Bolja njega stome započinje ovdje. Prvi korak do bolje njege stome je precizno identificiranje problema kojima se bavite i njihovih mogućih uzroka.

Centar za savjetovanje nudi pouzdan izvor informacija za svakodnevni život s novostečenim stanjem