Povratak na posao

Razmišljanje unaprijed

Nakon operacije, u potpunosti je moguće za većinu ljudi da se vrate na posao, ali kada i kako, to zaista ovisi o tome kako se osjećate, kao i o vrsti posla koji obavljate i o vrsti operacije ugradnje stome koju ste imali.

Razgovarajte sa svojim poslodavcem i razmotrite vaše opcije što je prije moguće. Možda je moguć povratak na nepuno radno vrijeme; to bi bilo naročito korisno u početku, nakon vašeg povratka, jer biste se još uvijek mogli osjećati umorno i trebate vremena za privikavanje na nove rutine.

Pokušajte

Nekoliko tjedana prije no što se vratite na posao, napravite nekoliko probnih odlazaka u kojima se odijevate i planirate svoj dan kao da odlazite na posao. Razmislite o svojoj prehrani i o tome kada i koliko puta dnevno ćete trebati promijeniti ili isprazniti svoju vrećicu. To će vam pomoći u uspostavi rutina i planiranju vašeg dana sukladno tome. I najvažnije od svega, osjećat ćete se pripremljeno.

Savjeti
  • Razgovarajte s vašim poslodavcem što je prije moguće
  • Ako je moguće, postupno povećavajte svoje radno vrijeme
  • Provjerite dostupne prostorije za presvlačenje na poslu
  • Spremite malu torbu za presvlačenje koju možete diskretno ponijeti u kupaonicu
  • Napravite probne odlaske prije no što počnete raditi, razmišljajući o prehrani i odjeći itd. 
  • Savjeti korisnica o odjeći i stomi

Odmah nakon operacije, jedno od velikih pitanja može biti: kako i kome reći za stomu? Kome i kako ćete reći ovisi u potpunosti o vama, ali dijeljenje vaših iskustava može biti od velike pomoći dok se prilagođavate na novu situaciju.

Dok se oporavljate od operacije, uvidjet ćete kako se prilagođavate na život sa stomom. Evo nekoliko savjeta i trikova – od sporta do ishrane, druženja, intimnosti – kako bismo vam pomogli da ponovo počnete uživati u životu.

Stoma vas ne bi trebala spriječiti da putujete.