Prehrana za osobe sa stomom

Stoma prehrana

Što jesti nakon operacije stome?

Većina ljudi ubrzo nakon operacije stome može konzumirati istu hranu kao i ranije. Neposredno poslije operacije stome započinje se tekućom hranom, npr: čaj, bistra juha, procijeđeni voćni i povrtni sokovi. Već u bolnici će te prijeći na usitnjenju hranu u obliku kosanog mesa, povrtnih pirea i raskuhanog voća. Kada se kašasta hrana dobro podnosi, postupno se prelazi na krutu hranu. Ne smijemo zaboraviti da je organizam nakon operacije iscrpljen te je potrebno redovito jesti, barem 6 obroka dnevno.

Lako probavljive namirnice prikladne za prvih nekoliko tjedana su: piletina, puretina, nemasna riba, palenta, proso, griz, riža, krumpir, banana, tjestenina, kruh… Voće i povrće, kao što su mrkva, cikla, bundeva, blitva, špinat, jabuka zahtjeva kuhanje ili ih možete koristiti za pripremu svježeg procijeđenog  soka.

I dalje jedite polako, dobro sažvačite hranu, jedite manje obroke ali učestalo.

Ako navedenu prehranu dobro podnosite nemojte se ustručavati uvoditi nove namirnice. Stoma prehrana treba biti raznolika. Cilj je izbjegavati što manji broj namirnica, kako bi prehrana bila što raznovrsnija. Vrijeme kroz koje se prelazi na potpunu prehranu, ovisi o individualnom stanju pacijenta, a najčešće je potrebno 3-4 mjeseca. Probavni sustav osoba sa stomom se najčešće prilagodi novom načinu funkcioniranja unutar godine dana.

Poželjno je voditi dnevnik stoma prehrane kako bi uočili namirnice koje vam uzrokuju smetnje. Problematične namirnice treba izbjegavati neko vrijeme te ih pokušajte opet uvrstiti u prehranu kako bi bili sigurni da vam zaista te namirnice i dalje smetaju.

Po vašem oporavku od kirurškog zahvata, u prehrani možete postupno započeti primjenjivati uravnoteženu dijetu, ukoliko vaš liječnik ne zahtijeva da se morate pridržavati posebne dijete.

Prehranu pacijenata sa stomom čini konzumacija zdravih, raznolikih i uravnoteženih namirnica koje se preporučuju i svoj zdravoj populaciji.

SenSura je rješenje koje preporučuju zdravstveni djelatnici diljem svijeta za pacijente sa stomom.