Svakodnevni život sa stomom

Sportovi

Vježbanje je dobro za svakoga. Ono što možete učiniti sada zapravo ovisi o onome što ste činili prije. Plivanje i šetnja su sjajni načini da malim intenzitetom održavate formu i podignete razinu energije. Imajte na umu da ponovno bavljenje sportom treba biti postupan proces. Razgovarajte sa svojom medicinskom sestrom radi savjeta kako da smanjite rizik dobivanja hernije.

Savjeti za kupovanje kupaćih gaćica ili kostima:
  • Probajte prije no što kupite. Postoje specijalni kupaći kostimi, ali oni nisu uvijek neophodni
Za žene
  • Jednodijelni kupaći kostim s detaljima ili uzorkom može pomoći prikriti vrećicu
  • Kupaći kostim s trakom preko trbuha može pružiti dodatnu potporu
  • Pareo je izvrstan za pokrivanje na plaži
Za muškarce
  • Kupaće gaćice od likre ili nekog rastezljivog materijala ispod kratkih hlača pomoći će držati stoma vrećicu na svom mjestu
Savjeti za sunčanje
  • Nanesite losion za sunčanje samo nakon što ste stavili vrećicu jer kreme i ulja mogu spriječiti podložnu pločicu da ispravno prione na kožu
Prehrana

Ne trebate slijediti poseban način prehrane, ali kao i svakome, neka hrana može uzrokovati plinove ili ne odgovarati vam.

Ako mislite da vam određena hrana uzrokuje probleme, pokušajte izostaviti je na neko vrijeme – zatim je opet uvedite u svoju prehranu. Ako to učinite tri puta s bilo kojom sumnjivom hranom, znat ćete uzrokuje li ona zaista neki problem.

Temeljito žvakanje hrane prije gutanja pomaže probavi. Osim toga, tablete ugljena iz ljekarne mogu vam pomoći u sprječavanju plinova, a to može i čaj od metvice ili komorača. Jogurt i jogurtni napici također mogu pomoći nekim osobama.

Hrana koja može uzrokovati vjetrove uključuje brokulu, cvjetaču, kupus, špinat, grah (zeleni ili zapečeni), luk, češnjak, prokulice, krastavce, slatki kukuruz i grašak.

Pića

Kao i prije operacije, količina tekućine koju popijete utjecat će na konzistenciju vašeg izlaznog sadržaja. Doista nije pravilo, ali mnoge osobe smatraju da im gazirana pića i pivo uzrokuju vjetrove. Voda, svježe iscijeđeni i voćni sokovi bolji su od čaja i kave, koja može uzrokovati dehidraciju. Što se tiče alkohola, možete popiti piće sve dok ono ne utječe na lijek. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom ako ste zabrinuti zbog nečega.

Zatvor stolice

Ako patite od zatvora stolice, prilagodba vaše prehrane može pomoći. Svačije tijelo je različito, a vi znate što je normalno za vas. Ako imate plinove, znači da vaša stoma radi. Povećanje unosa tekućine pomoći će kod zatvora, ali u slučaju bilo kakve nelagode ili zabrinutosti, molimo kontaktirajte vašu medicinsku sestru ili ljekarnika. Ako niste praznili sadržaj 3-4 dana, možda vam preporuče laksativ.

Proljev

Povremeno, kao i svi, možete patiti od naleta proljeva ili mekane stolice. Nemojte se previše zabrinjavati oko toga. Jednokratna pojava dijareje može biti uzrokovana nečim što ste pojeli i često će se sama riješiti. Ipak, tri ili više mekane stolice za redom jesu razlog za zabrinutost jer riskirate dehidraciju. U tom slučaju, trebate konzultirati vašu medicinsku sestru.

Objedovanje vani

Jednom kad dobijete uvid u vrstu hrane koja vam odgovara, nema razloga da ne uživate u objedovanju vani.Počnite s poznatim restoranom i neka to bude jednostavno – nešto kao pizza. Kada naručujete, ne morate biti previše oprezni, samo razumni. Naručite što želite, ali budite svjesni da bogata hrana i umaci mogu uzrokovati problem.
Ako se brinete zbog određene vrste hrane, prvo je probajte kod kuće tako da znate kako ćete reagirati i tada je postupno dodajte u svoju prehranu. Ako inače popijete piće kod kuće, počnite s manjom varijantom uobičajenog pića, npr. malo pivo radije nego veliko. To će pomoći vašem tijelu da ponovno uspostavi toleranciju na alkohol.

Druženje

Bilo da je u pitanju obično piće u vašem lokalnom baru, objedovanje vani s vašim partnerom ili izlazak s prijateljima, ništa vas ne bi trebalo odvratiti od uživanja u društvenim događajima u kojima ste sudjelovali prije operacije. Pomoglo bi ako si zacrtate male ciljeve s kojima biste započeli. To bi moglo biti nešto jednostavno poput korištenja javnog toaleta po prvi put, posjeta restoranu ili rođaku ili planiranja provođenja jednog dana van kuće. Nedugo zatim, razmišljat ćete o rezervaciji odmora ili čak odlasku na ples.
Kada upoznajete nove osobe, ne morate im reći za svoje stanje, osim ako ste sigurni da to želite. To ovisi samo o vama.

Intimni odnosi

Svaka vrsta operacije može utjecati na vaš izgled i osjećaje u vezi s vašim tijelom. Pokušajte i prihvatite da će vam trebati vremena da se prilagodite. Ne radi se samo o vašoj stomi, već o cijelom tijelu. Spolna aktivnost ne izlaže vas riziku oštećenja stome i mnogi ljudi mogu nastaviti zdrav spolni život. Prirodno je da se osjećate nervozno, zato radite samo ono što vam je ugodno, ne žurite i razgovarajte s partnerom.

Postoje male stoma vrećice odnosno zatvarači/kapice koje možete koristiti tijekom intimnih trenutaka. Kontaktirajte Coloplast Care – centar za savjetovanje za besplatan uzorak.

Održavati kožu oko stome u dobrom stanju najvažnija je stvar koju možete napraviti kako biste učinili život sa stoma vrećicom sigurnijim, udobnijim i bezbrižnijim.

Bolja njega stome započinje ovdje. Prvi korak do bolje njege stome je precizno identificiranje problema kojima se bavite i njihovih mogućih uzroka.

Centar za savjetovanje nudi pouzdan izvor informacija za svakodnevni život s novostečenim stanjem