Njega rane

Menu
Previous
Next

Njega rana; dekubitusi, ulkusi potkoljenice i dijabetička stopala

Edukacija i proizvodi za njegu kroničnih rana kao što su dekubitusi, ulkusi potkoljenice i rane dijabetičkog stopala

Kronične rane, kao što su dekubitusi, ulkusi potkoljenice (arterijski i venski), rane dijabetičkog stopala i slično su rastući socioekonomski problem koji pogađa milijune ljudi u svijetu. Liječenje i njega kronične rane izazov je za zdravstvene profesionalce, pacijente i sve uključene u skrb o pacijentu, a pogotovo kada se radi o dekubitusu. Kronične rane pojavljuju se u 1 do 2 posto populacije razvijenih zemalja, a ponajviše ulkusi dijabetičkog stopala. Procjenjuje se da će taj broj rasti s obzirom na starenje populacije te porast incidencije dijabetesa i pretilosti, što također utječe na povećanje broja ulkusa potkoljenice.

Dugotrajnost procesa cijeljenja, kao i samo postojanje rane, znatno utječu na psihološki status bolesnika mijenjajući dnevni ritam, raspoloženje i san. Sve te promjene utječu na obiteljske i društvene aktivnosti, radnu sposobnost, te smanjuju kvalitetu života.

S obzirom na uzročnike, kronične rane zahtijevaju multidisciplinarni pristup s ciljem učinkovite, jednostavne i bezbolne terapije za bolesnika, a ujedno i jeftinije za zdravstvene fondove.

Zacjeljivanje rana određeno je općim stanjem zdravlja pacijenta i zbog toga je iznimno važna opsežna procjena pacijenta dok se planira i procjenjuje liječenje.
U našem Coloplast asortimanu za njegu rana nudimo širok raspon visokokvalitetnih rješenja za optimalno zbrinjavanje rana.