Upotreba katetera za pražnjenje mjehura vašeg djeteta

Morat ćete pomagati svojoj djeci u mokrenju do dobi od otprilike pet godina. Većina djece sa spina bifidom ne mogu prazniti mjehur prirodnim putem, tako da ćete morati koristiti kateter, tanku plastičnu cjevčicu koja se uvodi kroz mokraćovod u mjehur. To je jednostavna i bezbolna tehnika.

Zašto je važno pražnjenje mjehura

Važno je da vi i vaše dijete razumijete zašto je važno pražnjenje mjehura i da postignete uspješnu rutinu.

Ciljevi dobrog upravljanja mjehurom su:

  • Sprečavanje oštećivanja bubrega i općenito sprečavanje infekcija
  • Kontroliranje fizioloških funkcija
  • Poboljšanje kvalitete života svog djeteta. Neka vaše dijete postane samostalno 

Ako se mjehur djeteta ne prazni redovito, može doći do upale. Čak i mala količina mokraće preostala u mjehuru može izazvati infekcije.

Početak
Prije nego što počnete s pražnjenjem mjehura, uvijek morate konzultirati liječnika ili medicinsku sestru u pogledu odgovarajućih uputa o tome kako upotrijebiti kateter.

Zajedno sa zdravstvenim radnikom, odlučit ćete koja je vrsta katetera prikladna za vas i vaše dijete i napravit ćete vremenski plan kateterizacije. Obično mjehur treba prazniti 4 – 6 puta dnevno – ali to može ovisiti o unosu tekućine i fizičkoj aktivnosti.

Pomoć djeci u učenju
Kad dijete počne pokazivati interes – obično između treće i pete godine – trebate ga početi učiti kako da isprazni svoj mjehur. Coloplast je razvio Wee Games kako bi pomogao vama i vašem djetetu naučiti kako ovo uraditi na zabavan način.