Intimnost i trudnoća sa stomom

Nakon operacije stome, prirodno je da ste zabrinuti oko izgleda vašeg tijela. Treba vremena da se naviknete na fizičke promjene, a kao rezultat toga, možda ćete se osjećati manje privlačni. Iako to može predstavljati izazov, važno je naučiti prihvatiti to kao dio onoga što vi jeste.

Što je s intimnošću?
Intimnost i normalna ljubavna veza mogu se nastaviti nakon operacije ugradnje stome. Kako i kada ovisi o prirodi operacije koju ste imali. Ipak, nemoć i/ili nelagoda mogu se javiti u slučajevima kada su rektum ili mokraćni mjehur odstranjeni (to može utjecati i na žene). Važno je razgovarati s partnerom i pokušati ne osjećati nelagodu zbog operacije. Također je važno razgovarati s vašom medicinskom sestrom ili doktorom koji su navikli razgovarati o problemima kroz koje prolazite i moći će vam pomoći na više načina. Postoji također nekoliko korisnih savjeta i trikova za savladavanje svakodnevnih prepreka. Na primjer, prilagođavanje čipkastog donjeg rublja kao cijevi oko tijela pokrivajući vrećicu ili koristeći zatvarače/kapice za intimne situacije.
Mogu li imati djecu?
Jednom riječju, da. Imati stomu ne sprječava ženu da iznese dijete do termina i normalno se porodi. Kako trbuh raste, stoma će u pravilu pratiti promjene oblika trbuha. U kasnijim stadijima trudnoće, možda ćete trebati koristiti ogledalo dok mijenjate vrećicu. Porod se obično odvija normalno.
Razgovarajte o tome
Na kraju, ništa nije tako korisno kao razgovor s nekim tko zaista razumije ono kroz što prolazite. Vaše lokalne udruge pacijenata jedan su od načina upoznavanja osoba poput vas kako biste dobili korisne savjete, inspiraciju i osobnu podršku.
Kolostoma i ileostoma izvedene su unutar vašeg probavnog sustava, dok je urostoma izvedena unutar vašeg urinarnog sustava. Dobar način razumijevanja kako vaša stoma radi je imati osnovno znanje o tome kako se hrana i piće probavljaju u vašem tijelu.

Stoma vrećica je neophodna kako biste sigurno i prikladno sakupljali izlazni sadržaj vaše stome. Koliko često praznite ili mijenjate vrećicu ovisi o tome imate li kolostomu, ileostomu ili urostomu.

Centar za savjetovanje nudi pouzdan izvor informacija za svakodnevni život s novostečenim stanjem