Pitate se kako stoma može utjecati na vaš svakodnevni život?

Nakon operacije ugradnje stome trebat će vam neko vrijeme za oporavak. To je potpuno normalno, a vrijeme koje je potrebno razlikovat će se od osobe do osobe. Vaša stoma će se promijeniti u prvim tjednima nakon operacije, u pogledu veličine i izlaznog sadržaja. Također, možete izgubiti ili dobiti na težini tijekom tih tjedana.

Započnite s vrećicom

Imati stomu znači izostanak kontrole nad pražnjenjem crijeva ili u slučaju urostome, kod mokrenja. To znači da uvijek morate nositi vrećicu za sakupljanje izlaznog sadržaja.

Zdrava koža

Kako bi vaša vrećica pravilno prianjala, veoma je važno da održavate kožu oko vaše stome zdravom. Kad se vrećica pravilno pričvrsti, ne postoji rizik od mirisa iz vaše stome i manji je rizik od iritacije kože. Prije no što napustite bolnicu, educirat ćete se o tome kako odabrati i rukovati stoma vrećicom i kako se brinuti o vašoj koži.

Što s hranom i pićem?

Uglavnom možete jesti i piti kao i obično. Isprobajte da vidite kako vaša stoma reagira na različitu hranu. Vaša medicinska sestra, kirurg ili liječnik savjetovat će vas ako morate poduzeti posebne mjere predostrožnosti.

Uglavnom, vaša stoma nije prepreka radu, druženju, bavljenju sportom, putovanju ili drugim hobijima. Vaše opće stanje zdravlja – kako fizičko, tako i mentalno – odigrat će veliku ulogu u određivanju kvalitete vašeg života dok krećete dalje.

Razgovarajte o tome
Ništa nije toliko korisno kao netko tko zaista razumije ono kroz što prolazite. Sigurno niste sami – broj osoba sa stomom širom svijeta iznosi 1,9 milijuna. Vaše lokalne udruge pacijenata jedan su od načina upoznavanja osoba poput vas kako biste dobili korisne savjete, inspiraciju i osobnu podršku

Iako stoma može utjecati na to kako se osjećate prema svom tijelu, ne mora nužno utjecati na vaš odnos s partnerom ili na trudnoću. Nastavite čitati kako biste dobili jednostavne, praktične savjete o životu sa stomom.

Stoma vrećica je neophodna kako biste sigurno i prikladno sakupljali izlazni sadržaj vaše stome. Koliko često praznite ili mijenjate vrećicu ovisi o tome imate li kolostomu, ileostomu ili urostomu.

Moći pravilno postaviti stoma vrećicu ključni je prvi korak u učenju kako se brinuti o stomi.