Tri vrste stome

Kolostoma

Tijekom operacije ugradnje kolostome, dio vašeg debelog crijevadovodi se na površinu vašeg trbuha kako bi se formirala stoma. Kolostoma se obično formira na lijevoj strani trbuha. Stolica u tom dijelu crijeva je čvrsta i, zato jer stoma nema mišićda kontrolira defekaciju, morat će se sakupljati pomoću stoma vrećice. Postoje dvije različite operacije ugradnje kolostome: krajnja kolostoma i loop kolostoma.

Tijekom operacije ugradnje kolostome, dio vašeg debelog crijeva dovodi se na površinu vašeg trbuha kako bi se formirala stoma. Kolostoma se obično formira na lijevoj strani trbuha.

Stolica u tom dijelu crijeva je čvrsta i, zato jer stoma nema mišić da kontrolira defekaciju, morat će se sakupljati pomoću stoma vrećice. Postoje dvije različite operacije ugradnje kolostome: krajnja kolostoma i loop kolostoma.

Krajnja kolostoma
Ako su dijelovi vašeg debelog crijeva (kolona) ili rektuma odstranjeni, ostatak debelog crijeva dovodi se na površinu trbuha kako bi formirao stomu. Krajnja kolostoma može biti privremena ili stalna. Privremeno rješenje odgovara u situacijama kada je oboljeli dio crijeva odstranjen, a ostatak crijeva treba se oporaviti prije no što se krajevi spoje. Trajno rješenje bira se u situacijama kada je previše rizično ili nije moguće ponovno spojiti dva dijela crijeva.
Loop kolostoma
Kod loop kolostome, vaše crijevo se podiže iznad razine kože i pridržava na mjestu pomoću držača za stomu. Napravi se rez na izloženom dijelu crijeva i onda se krajevi saviju prema dolje i ušiju u kožu. Na taj način, loop stoma se zapravo sastoji od dvije stome (stoma s dvije cijevi) koje su spojene. Loop kolostoma je obično privremena mjera koja se izvodi u akutnim situacijama. Može se također provesti da bi se zaštitilo kirurško spajanje u crijevima.

Ileostoma

U operaciji ugradnje ileostome, dio vašeg tankog crijeva koji se naziva ileum dovodi se na površinu vašeg trbuha kako bi se formirala stoma. Ileostoma se obično izvodi u slučajevima kada je jedan dio tankog crijeva bolestan i najčešće se formira na desnoj strani vašeg trbuha. Stolica je u ovom dijelu crijeva uglavnom tekuća i zato jer stoma nema mišić kako bi kontrolirala defekaciju, trebat će se sakupljati u vrećicu.

U operaciji ugradnje ileostome, dio vašeg tankog crijeva koji se naziva ileum dovodi se na površinu vašeg trbuha kako bi se formirala stoma.
Ileostoma se obično izvodi u slučajevima kada je bolestan jedan dio tankog crijeva.Ona se najčešće formira na desnoj strani. Stolica je u ovom dijelu crijeva uglavnom tekuća, a kako stoma nema mišić koji bi kontrolirao pražnjenje, morat će te koristiti vrećicu.

Postoje dvije različite vrste operacije ugradnje ileostome:

Krajnja ileostoma

Krajnja ileostoma se radi kada je dio vašeg debelog crijeva (kolona) odstranjen (ili jednostavno treba oporavak) i kraj vašeg tankog crijeva dovodi se na površinu trbuha kako bi se formirala stoma. Krajnja ileostoma može biti privremena ili stalna. Privremeno rješenje odgovara u situacijama kada je oboljeli dio crijeva odstranjen, a ostatak se treba oporaviti prije no što se krajevi spoje. Trajno rješenje bira se u situacijama kada je previše rizično ili nije moguće ponovno spojiti dva dijela crijeva.

Loop ileostoma

U loop ileostomi, dio tankog crijeva se podiže iznad razine kože i pridržava na mjestu pomoću držača za stomu. Napravi se rez na izloženom dijelu crijeva i onda se krajevi saviju prema dolje i ušiju u kožu. Na taj način, loop
ileostoma se zapravo sastoji od dvije stome koje su spojene. Loop ileostoma je obično privremena mjera koja
se izvodi kako bi se zaštitilo kirurško spajanje u crijevima.

Ako je privremena, bit će zatvorena ili obrnuta kasnijim operacijama.

Urostoma

Ako je vaš mokraćni mjehur ili mokraćni sustav oštećen ili bolestan, a vi niste u stanju normalno mokriti, trebat ćete mokraćno preusmjeravanje. To se naziva urostoma, ilealni konduit ili Brickerov mokraćni mjehur.

Izolirani dio crijeva dovede se na površinu s desne strane vašeg trbuha, a drugi kraj se sašije. </br>Mokraćovodi se odvoje od mokraćnog mjehura i pripoje na izolirani dio crijeva. Kako je ovaj dio crijeva premalen da bi djelovao kao spremnik i nema mišića ili ventila za kontrolu mokrenja, trebat ćete vrećicu za urostomu za sakupljanje mokraće.

Ako je vaš mokraćni mjehur ili mokraćni sustav oštećen ili bolestan, a vi niste u stanju normalno mokriti, trebat ćete mokraćno preusmjeravanje. To se naziva urostoma, ilealni konduit ili Brickerov mokraćni mjehur. Izolirani dio crijeva dovede se na površinu s desne strane vašeg trbuha, a drugi kraj se sašije.
Mokraćovodi se odvoje od mokraćnog mjehura i pripoje na izolirani dio crijeva. Kako je ovaj dio crijeva premalen da bi djelovao kao spremnik i nema mišića ili ventila za kontrolu mokrenja, trebat ćete vrećicu za urostomu za sakupljanje mokraće.

Trebat će vremena da se prilagodite životu sa stomom. Ali nema razloga da vas to zaustavi u obavljanju većine stvari koje već radite, od sporta do druženja.

Iako stoma može utjecati na to kako se osjećate prema svom tijelu, ne mora nužno utjecati na vaš odnos s partnerom ili na trudnoću. Nastavite čitati kako biste dobili jednostavne, praktične savjete o životu sa stomom.

Stoma vrećica je neophodna kako biste sigurno i prikladno sakupljali izlazni sadržaj vaše stome. Koliko često praznite ili mijenjate vrećicu ovisi o tome imate li kolostomu, ileostomu ili urostomu.