Zašto moram nositi stoma vrećicu?

Bez obzira na to koju vrstu stome imate, sav izlazni sadržaj iz stome mora se sakupiti na siguran i prikladan način. Tu dolazi vaša stoma vrećica. Vrećica je napravljena tako da se zalijepi na kožu vašeg trbuha oko stome i sakuplja izlazni sadržaj.

Sigurno i pouzdano

Vrsta stoma vrećice koju ćete odabrati ovisit će o tome imate li kolostomu, ileostomu ili urostomu. Medicinska sestra ili kirurg pokazat će vam koja vam odgovara, ali velika većina vrećica je sigurna i pouzdana. Nitko neće znati da je nosite ako ne odlučite da im kažete.
Iako u početku može biti teško prihvatiti činjenicu da ćete morati nositi stoma vrećicu na svom trbuhu, uskoro biste trebali uvidjeti da je moguće živjeti kao i prije.

Mijenjanje vrećice

Koliko često mijenjate ili praznite vrećicu ovisi o vrsti stome koju imate:

  • Kolostoma: Vrećicu treba mijenjati jednom do tri puta dnevno, ovisno o količini izlaznog sadržaja.
  • Ileostoma: Vrećicu treba prazniti nekoliko puta dnevno.
  • Urostoma: Vrećicu treba prazniti nekoliko puta dnevno. Noću, vrećica za urostomu  može se pričvrstiti na noćnu vrećicu tako da ne morate ustajati zbog pražnjenja.

Za više  informacija o tome kako rukovati vašom specifičnom vrećicom, posjetite animirane upute za vašu specifičnu vrstu stome i sustav vrećica.

Moći pravilno postaviti stoma vrećicu ključni je prvi korak u učenju kako se brinuti o stomi.

Trebat će vremena da se prilagodite životu sa stomom. Ali nema razloga da vas to zaustavi u obavljanju većine stvari koje već radite, od sporta do druženja.

SenSura je rješenje koje preporučuju zdravstveni djelatnici diljem svijeta za pacijente sa stomom.