Njega rana

Menu

Eksudat iz rane

Bez obzira je li volumen eksudata slab, srednji ili jak, superiorna apsorpcija i zbrinjavanje eksudata od iznimne su važnosti za optimalno zacjeljivanje.

U upalnoj fazi zacjeljivanja rana, razine eksudata obično su visoke. Nezacjeljive ili kronične rane obično zapinju u upalnoj fazi i mogu proizvesti velike količine eksudata. Povećane razine eksudata mogu biti simptomi infekcije i povećanog edema.

Eksudat iz rane je tekućina koja se sastoji od plazme, krvnih stanica i krvnih pločica. Većina eksudata iz rana filtrira se iz krvi i/ili limfnog sustava u područje rane, ali crvene krvne stanice i pločice cure iz ozlijeđenih kapilara. Sastav i viskoznost varira od rijetke i prozirne plazme do guste, žute izlučevine koja sadrži velike količine bijelih krvnih stanica i bakterija.

Kontrola eksudata

Ako se eksudat iz rane ne kontrolira na odgovarajući način, može curiti iz obloge i rezultirati izlaganjem periulkusne kože eksudatu (1). To uzrokuje pretjerano vlažnu maceraciju kože i može usporiti zacjeljivanje (2,3).

Maceracija je smekšavanje ili vlaženje i pucanje kože uzrokovano kontinuiranim kontaktom s pretjeranom vlagom. Macerirano tkivo je bijele boje, a maceracija može uzrokovati da ulkus raste ili stvara popratne ulkuse.

Macerirana koža(2,3)

  • usporava zacjeljivanje
  • povećava rizik od infekcije
  • povećava rizik od trenja
  • može rezultirati širenjem rane

Prema tome, vrlo je važno da se višak eksudata ukloni iz rane pomoću upijajuće obloge. (4)
Kontrola eksudata, uklanjanje nezdravog tkiva debridmanom i kontrola količine bakterija, sve to je sastavni dio dobre pripreme dna rane. Optimalna obloga za rane održava ranu vlažnom i apsorbira eksudat time sprječavajući izlazak eksudata iz obloge kako bi se spriječila maceracija.

Obloga za eksudirajuće rane

Preporučujemo asortiman obloga Biatain, koji osigurava superiornu apsorpciju – brže zacjeljivanje (5,6) nisko do visoko eksudirajućih rana. Obloge Biatain djelotvorno apsorbiraju i zadržavaju eksudat iz rane te osiguravaju ravnotežu vlage optimalne za cijeljenje eksudirajućih rana.(7,8)