Iskustva korisnika

Uvod

Nakon operacije stome ljudi su skloni vjerovati kako se ne mogu vratiti natrag u svoj uobičajeni životni ritam. Teško je prihvatiti činjenicu da nadalje morate nositi stoma vrećicu. S vremenom ćete ustanoviti kako se život nije tako značajno promijenio. Ovo su neka iskustva osoba sa stomom…

Mogens

„Kad sam prvi put dobio stomu, bio sam pomalo šokiran. Prije toga sam poznavao samo dvije osobe koje su imale stomu i obje su umrle pa sam mislio da ću i ja ubrzo umrijeti. Zbog toga sam pomislio da bih trebao uživati u životu dok god mogu. To je bilo 1997. godine. Nastaviti s mojim hobijima bilo je pomalo teško u početku, naročito s plivanjem, jer sam morao hodati po svlačionici i slično, ali objasnio sam ljudima da sam imao operaciju i sada nitko, uključujući i mene, više ne razmišlja o vrećici. Čak i dok sjedimo u sauni, a vrećica se oglasi – samo se smijemo.”

Henning

„Nakon operacije probudio sam se sljedećeg jutra i ubrzo shvatio da imam vrećicu na trbuhu. Ne bih rekao da sam bio šokiran, ali sam se osjećao pomalo neobično. Pitao sam se: ‘Hoće li to ostati ovdje?’. Kad sam saznao da ću imati stomu cijeli život prestao sam se sažalijevati jer sam znao da moram živjeti s tim i to iskoristiti na najbolji način. Danas, nemam problema zato što imam stomu i pričam o tome svakome tko želi slušati. Mijenjam vrećicu na igralištu za golf, čak i pored kante za smeće ako je potrebno.”