Uvod

Prirodno je imati mnogo pitanja prije operacije izvedbe stome. Ovdje ćete dobiti neke odgovore. Pronaći ćete informacije o različitim vrstama stoma, o vrstama proizvoda koje ćete koristiti i ostalim povezanim temama.

Informacije o stanju

Razumijevanje što je to točno stoma i kako se ona stvara važan je prvi korak u hvatanju u koštac s tim kako ona može utjecati na vaš svakodnevni život.

Stoma je obično vlažna i ružičasto-crvena i malo će viriti iz vašeg trbuha.

Kolostoma i ileostoma izvedene su unutar vašeg probavnog sustava, dok je urostoma izvedena unutar vašeg urinarnog sustava. Dobar način razumijevanja kako vaša stoma radi je imati osnovno znanje o tome kako se hrana i piće probavljaju u vašem tijelu.

Postoje tri vrste stome, svaka je napravljena u različite svrhe. Nastavite čitati kako biste saznali gdje se one obično nalaze i čemu služe.

Informacije o načinu života

Trebat će vremena da se prilagodite životu sa stomom. Ali nema razloga da vas to zaustavi u obavljanju većine stvari koje već radite, od sporta do druženja.

Iako stoma može utjecati na to kako se osjećate prema svom tijelu, ne mora nužno utjecati na vaš odnos s partnerom ili na trudnoću. Nastavite čitati kako biste dobili jednostavne, praktične savjete o životu sa stomom.

Stoma vrećica je neophodna kako biste sigurno i prikladno sakupljali izlazni sadržaj vaše stome. Koliko često praznite ili mijenjate vrećicu ovisi o tome imate li kolostomu, ileostomu ili urostomu.

Moći pravilno postaviti stoma vrećicu ključni je prvi korak u učenju kako se brinuti o stomi.

SenSura je rješenje koje preporučuju zdravstveni djelatnici diljem svijeta za pacijente sa stomom.

Brava dodatna pomagala za zbrinjavanje stome smanjuju propuštanje stoma pomagala i pružaju više njege koži oko stome.