Prije operacije izvedbe stome

Kolostoma, ileostoma ili urostoma?

Operacija debelog crijeva može rezultirati potrebom za vrećicom za crijeva u koju će se prazniti sadržaj iz kolostome. Ukoliko je operacija izvedena na tankom crijevu nastat će ileostoma za koju će se koristiti ileostomske vrećice za crijeva. Urostome su rezultat operacije uklanjanja mokraćnog mjehura i za njih postoje specijalne stoma vrećice – SenSura Uro

Prirodno je imati mnogo pitanja prije operacije izvedbe stome. Ovdje ćete dobiti neke odgovore. Pronaći ćete informacije o različitim vrstama stoma, o vrstama proizvoda koje ćete koristiti i ostalim povezanim temama.

Informacije o stanju

Razumijevanje što je to točno stoma i kako se ona stvara važan je prvi korak u hvatanju u koštac s tim kako ona može utjecati na vaš svakodnevni život.

Stoma je obično vlažna i ružičasto-crvena i malo će viriti iz vašeg trbuha.

Kolostoma i ileostoma izvedene su unutar vašeg probavnog sustava, dok je urostoma izvedena unutar vašeg urinarnog sustava. Dobar način razumijevanja kako vaša stoma radi je imati osnovno znanje o tome kako se hrana i piće probavljaju u vašem tijelu.

Postoje tri vrste stome, svaka je napravljena u različite svrhe. Nastavite čitati kako biste saznali gdje se one obično nalaze i čemu služe.

Informacije o načinu života

Trebat će vremena da se prilagodite životu sa stomom, ali nema razloga da vas to zaustavi u obavljanju većine stvari koje već radite, od sporta do druženja.

Iako stoma može utjecati na to kako se osjećate prema svom tijelu, ne mora nužno utjecati na vaš odnos s partnerom ili na trudnoću. Nastavite čitati kako biste dobili jednostavne, praktične savjete o životu sa stomom.

Stoma vrećica je neophodna kako biste sigurno i prikladno sakupljali izlazni sadržaj vaše stome. Koliko često praznite ili mijenjate vrećicu ovisi o tome imate li kolostomu, ileostomu ili urostomu.

Moći pravilno postaviti stoma vrećicu ključni je prvi korak u učenju kako se brinuti o stomi.

SenSura je rješenje koje preporučuju zdravstveni djelatnici diljem svijeta za pacijente sa stomom.

Brava dodatna pomagala za zbrinjavanje stome smanjuju propuštanje stoma pomagala i pružaju više njege koži oko stome.