Kako se nositi s problemima mokraćnog mjehura

Budući da je većini osoba sa spinom bifidom teško reći kada su njihov mokraćni mjehur ili crijeva puna, često imaju poteškoća s kontroliranjem pražnjenja urina i stolice. Ovim simptomima potrebno je posvetiti se od rođenja kako bi se izbjegle neugodne komplikacije kao što su oštećenje bubrega, infekcije urinarnog trakta i bolovi u trbuhu. Sljedeći odjeljak navodi neka rješenja:

Nemogućnost pražnjenja mokraćnog mjehura

Čisti kateter za intermitentnu kateterizaciju
Ako je potreban, čisti kateter za intermitentnu kateterizaciju obično se uvodi odmah nakon rođenja kako bi se spriječilo oštećivanje bubrega. U početku će roditelji morati provoditi postupak, no kada to bude moglo, dijete treba preuzeti tu dužnost – to je obično dob od oko 8 – 9 godina.

Istjecanje mokraće

Urinarni kondomi
Nakon četvrte godine nošenje pelena/uloška može negativno utjecati na društveni život, pri čemu urinarni kondomi predstavljaju prikladnu alternativu za dječake i muškarce.

Statistika spine bifide

Spina bifida je urođena deformacija kralježnice. Broj djece oboljele od spine bifide opada zbog toga što više žena uzima folnu kiselinu prije i nakon začeća i zbog dijagnostičkih programa kojima se može identificirati bolest u ranoj trudnoći.  U Europi otprilike četvero od 10 000 djece rađa se sa spinom bifidom.
Melissa Forlina
Ovdje možete pronaći odgovore na najčešća pitanja o ozljedi kralježničke moždine i problemima u radu mokraćnog mjehura.
AnnaLena Granholm
Kod korištenja katetera infekcije urinarnog trakta su uobičajene. Kod nekih osoba do infekcija dolazi češće, no pridržavanjem nekoliko jednostavnih postupaka tu opasnost možete smanjiti.