Česta pitanja o multiploj sklerozi

Mokraćni mjehur

Zašto multipla skleroza izaziva probleme s mokraćnim mjehurom?

Radom mokraćnog mjehura, u kojemu se sakuplja urin, upravlja živčani sustav. Budući da multipla skleroza oštećuje živce, to može utjecati na funkciju mokraćnog mjehura. Neke osobe imaju potrebu mokriti češće ili hitno, a kod nekih dolazi do poteškoća s pražnjenjem mokraćnog mjehura. Neki oboljeli od multiple skleroze mogu patiti od povremene urinarne inkontinencije.

Kako problemi s mokraćnim mjehurom mogu utjecati na moje zdravlje?

Ako se vaš mjehur ne prazni redovito, to može uzrokovati infekcije. One započinju u mokraćnom mjehuru, no mogu se proširiti na bubrege i prouzročiti ozbiljno oštećenje, što može dovesti do oštećenja bubrega. Čak i mala količina mokraće preostala u mjehuru može izazvati infekcije.

U drugom slučaju, ako ne možete kontrolirati potrebu za mokrenjem, mokraća vam može nehotice curiti. Pronalaženje načina kontrole problema vašeg mokraćnog mjehura može vam pomoći da ostanete zdravi i sigurni.

Što mogu učiniti kako bih probleme s mokraćnim mjehurom imao/la pod kontrolom?

Postoje brojne dostupne metode i proizvodi, uključujući katetere, urinarne kondome (za muškarce) i proizvode za upijanje. 

Što je kateter?

Kateter je tanka, fleksibilna cijev koja se uvede u mokraćni mjehur kroz mokraćovod kako bi se omogućilo istjecanje mokraće.

Je li kateterizacija bolna?

Ne. Možete osjetiti pritisak dok kateter ulazi. Ako osjetite nelagodu ili ako je teško uvesti kateter, malo se odmorite. Pokušajte opustiti se tako da duboko udahnete ili se zakašljete. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom ako vam je to bolno.

Mogu li prazniti mjehur samo ujutro i uvečer?

Ne. Morate se pridržavati rasporeda koji vam je dao vaš liječnik. U pravilu, mokraćni mjehur bi se trebao prazniti najmanje 4 – 6 puta dnevno.

Mogu li piti manje tako da ne moram prazniti mokraćni mjehur toliko često?

Ne. Veoma je važno da dovoljno pijete. To održava urinarni sustav čistim i zdravim.

Što ako mokraća izgleda mutno ili tamno i čudno miriše?

Možda imate infekciju. Razgovarajte s liječnikom ili medicinskom sestrom.

Što ako dobijem česte infekcije urinarnog trakta?

Korištenje katetera za intermitentnu kateterizaciju povećava rizik od infekcija urinarnog trakta. Međutim, u usporedbi s drugim vrstama katetera kao što su stalni (trajni) kateteri, kateteri za intermitentnu kateterizaciju rjeđe uzrokuju infekcije urinarnog trakta. Postoje načini za smanjenje rizika infekcija urinarnog trakta:

 • Pijte više tekućine tijekom dana – princip je jednostavno da ispirete urinarni trakt, pod uvjetom da nastavite kateterizaciju
 • Pazite da u potpunosti ispraznite mjehur svaki put kad obavljate kateterizaciju
 • Povećajte broj dnevnih kateterizacija
 • Pazite da ruke i oprema budu čisti za vrijeme kateterizacije
 • Preispitajte svoju tehniku intermitentne kateterizacije

 Što da radim ako mi mokraća još uvijek curi?
Do curenja mokraće može doći iz različitih razloga:

 • Infekcija urinarnog trakta može uzrokovati curenje mokraće i trebali biste kontaktirati svog liječnika ako sumnjate da imate infekciju. Uobičajeni simptomi kojih morate biti svjesni uključuju:
  • tamno obojenu mokraću jakog mirisa,
  • mutnu mokraću,
  • krv u mokraći,
  • povišenu temperaturu/znojenje
  • grčeve u mokraćnom mjehuru,
  • povećano stezanje mišića u nozi.
 • Ako se kateterizirate manje od četiri puta dnevno, curenje se može javiti zato jer se ne kateterizirate dovoljno često.
  • Razmislite o češćem kateteriziranju kako biste spriječili stvaranje pritiska na mokraćni mjehur.
  • Pazite da potpuno ispraznite mokraćni mjehur svaki put kad se kateterizirate. Preispitajte svoju tehniku intermitentne kateterizacije (poveznica za animaciju)
  • Ako se kateterizirate više od sedam puta dnevno, a još uvijek imate problema s curenjem urina, možda biste željeli konzultirati svog liječnika (vidi dolje)
 • Možda vam mokraća curi zato jer imate nehotične grčeve u mokraćnom mjehuru/kontrakcije (koje nisu uzrokovane infekcijom urinarnog trakta).
  Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima propisivanja lijekova koji će opustiti vaš mokraćni mjehur
 • Ako se curenje događa uglavnom dok izvodite fizičke vježbe, trebali biste razmisliti o kateteriziranju prije no što počnete vježbati.

Crijeva

Zašto multipla skleroza uzrokuje probleme u radu crijeva?
Živčani završeci u rektumu upozoravaju na potrebu za pražnjenjem stolice kada ona uđe u rektum. Kod osoba oboljelih od multiple skleroze ova se poruka gubi ili je nedovoljno jasna, što povećava mogućnost nastajanja problema s radom crijeva kao što je konstipacija, nehotični izlazak stolice iz crijeva ili kombinacija oboje. Neki lijekovi koji se obično propisuju za liječenje multiple skleroze također mogu povećati vjerojatnost konstipacije. Saznajte više 

Kako problemi s radom crijeva mogu utjecati na moj način života?

Nehotični izlazak stolice iz crijeva i konstipacija mogu biti vrlo neugodni i stoga  imaju znatan utjecaj na kvalitetu života. Osim česte tjelesne neugodnosti i nadutosti, možete se pribojavati da vam se ne dogodi nezgoda kada ste vani.

Stoga je važno pronaći način za držanje problema s radom crijeva pod kontrolom.

Kako mogu probleme s radom crijeva imati pod kontrolom?

Problemi s radom crijeva često se mogu smanjiti promjenom načina prehrane. Postoje i neke vrste lijekova koje mogu pomoći.

Reference