Posljedice ozljede kralježnične moždine

Oko 80% osoba s ozljedom kralježnične moždine u nekoj će mjeri ili potpuno izgubiti kontrolu nad mokraćnim mjehurom. Prevladavajući simptom ovog stanja je nemogućnost prolaza mokraće, iako do istjecanja mokraće dolazi vrlo često. Osim toga, 34% osoba s ozljedom kralježnične moždine ima problema s radom crijeva u mjeri koja ometa njihov svakodnevni život. Vrlo je važno djelotvorno rješavati ove probleme kako bi se izbjegle neugodne komplikacije i u što većoj mjeri smanjile smetnje u svakodnevnom životu. Navodimo neka rješenja problema koji vas možda pogađaju:

Ne možete isprazniti mokraćni mjehur

Čista intermitentna kateterizacija djelotvorna je tehnika pražnjenja mokraćnog mjehura koja se temelji na redovitom i potpunom pražnjenju mokraćnog mjehura pomoću katetera.

Istjecanje mokraće

Urinarni kondomi djelotvorno su sredstvo sakupljanja urina koji istječe kod dječaka i muškaraca. Kondom se navlači na penis i spojen je s vrećicom za urin koja se pričvršćuje za nogu.

Ozljeda kralježnične moždine – osnovni podaci

Ozljeda kralježnične moždine obično rezultira gubitkom osjeta i sposobnosti pokretanja ili trajnom oduzetošću ispod mjesta ozljede. Ozljede kralježnične moždine mogu se podijeliti u četiri grupe prema stupnju težine ozljede:
  • Potpuna tretraplegija (kvadriplegija): potpuni gubitak sposobnosti pokretanja i osjeta u sva četiri uda (rukama i nogama)
  • Djelomična tretraplegija (kvadriplegija):  pogođena su sva četiri uda tijela, no donekle su zadržani osjet i ograničena kontrola mišića
  • Potpuna paraplegija: gubitak sposobnosti pokretanja i osjeta u donjem dijelu tijela
  • Djelomična paraplegija: zahvaćen je samo donji dio tijela, no donekle su zadržani osjet i ograničena kontrola mišića