Kako život sa spinom bifidom utječe na rad mokraćnog mjehura i crijeva

Budući da je većini osoba sa spinom bifidom teško reći kada su njihov mokraćni mjehur ili crijeva puna, često imaju poteškoća s kontroliranjem pražnjenja urina i stolice.

Ovim simptomima potrebno je posvetiti se od rođenja kako bi se izbjegle neugodne komplikacije kao što su oštećenje bubrega, infekcije urinarnog trakta i bolovi u trbuhu. Sljedeći odjeljak navodi neka rješenja: 

Nemogućnost pražnjenja mokraćnog mjehura

  • Čisti kateter za intermitentnu kateterizaciju

Ako je potreban, čisti kateter za intermitentnu kateterizaciju obično se uvodi odmah nakon rođenja kako bi se spriječilo oštećivanje bubrega. U početku će roditelji morati provoditi postupak, no kada to bude moglo, dijete treba preuzeti tu dužnost – to je obično dob od oko 8 – 9 godina.
Istjecanje mokraće

  • Urinarni kondomi 

Nakon četvrte godine nošenje pelena/uloška može negativno utjecati na društveni život, pri čemu urinarni kondomi predstavljaju prikladnu alternativu za dječake i muškarce.
Statistika spine bifide

Spina bifida je urođena deformacija kralježnice. Broj djece oboljele od spine bifide opada zbog toga što više žena uzima folnu kiselinu prije i nakon začeća i zbog dijagnostičkih programa kojima se može identificirati bolest u ranoj trudnoći.  U Europi otprilike četvero od 10 000 djece rađa se sa spinom bifidom.

Reference

Djeca sa spinom bifidom moraju prazniti svoj mokraćni mjehur pomoću katetera. Budući da dijete raste te kako bi njegov mokraćni mjehur ostao zdrav, povremeno će biti potrebno mijenjati proizvod.
Coloplast vam nudi širok asortiman proizvoda za pomoć kod problema s radom mokraćnog mjehura vašeg djeteta. U nastavku možete pronaći nekoliko sugestija o tome na što obratiti pažnju kod odabira proizvoda.