Odmor i putovanje sa stomom

Odmor i putovanje

Stoma vas ne bi trebala spriječiti da putujete. Ipak, možda vam treba malo vremena kako biste se prilagodili na stomu i osjećali se spremni za putovanje. Započnite s kratkim izletima da vidite kako vam ide. Bilo da putujete automobilom, trajektom, vlakom ili avionom, važno je dobro se pripremiti. Spremite malu putnu torbu sa stvarima za mijenjanje i pripremite dovoljno dodatnih vrećica i ostalog pribora koji vam mogu zatrebati.

Putovanje avionom

Ako putujete avionom, pazite da spremite dovoljno pribora koji ćete ponijeti sa sobom na avion, za cijelo trajanje putovanja i dodatno za nepredviđene situacije. Podijelite pribor u različite torbe u slučaju da vam se prtljaga izgubi ili odgodi let. Ne zaboravite da škare nisu dozvoljene u ručnoj prtljazi, zato izrežite sve podložne pločice na odgovarajuću veličinu prije puta. Ne brinite se zbog širenja vrećice uslijed promjene pritiska u kabini. Vrećice za stomu napravljene su i testirane da izdrže promjene pritiska.

Putovanje u inozemstvo

Prije putovanja u inozemstvo, provjerite svoju putnu policu osiguranja i provjerite kako su vaše stanje i okolnosti pokriveni dok ste na putu.

U toplim klimama, možete se više znojiti i zato trebate češće mijenjati vašu vrećicu. Uvijek provjerite je li vaša koža potpuno suha prije nanošenja nove vrećice kako biste osigurali dobro i sigurno namještanje. Ako je potrebno, osušite taj dio sušilom za kosu – ali pazite da ne podesite toplinu prejako.

Također možete biti izloženi povećanom riziku od dijareje ili dehidracije. Pijte mnogo vode i ponesite lijek protiv dijareje, za svaki slučaj.

Kad ste na odmoru, zapamtite da se još uvijek možete baviti svim onim aktivnostima kojima ste se bavili prije i opustiti se i uživati.

Savjeti za odmor:
  • Spremite vrećice za stomu na hladno mjesto
  • Koristite vodu za piće u boci kako biste promijenili vrećicu dok ste negdje vani
  • Nanesite losion za sunčanje nakon što ste postavili vrećicu jer kreme mogu djelovati na ljepilo
  • Hermetički zatvorite korištene vrećice i odložite ih u obično smeće
  • Ako vam je neugodno ostaviti iskorištene vrećice u hotelskoj sobi, koristite javne kante za smeće
  • Prije odlaska na odmor, saznajte gdje možete dobiti profesionalnu zdravstvenu pomoć na vašem odredištu, za svaki slučaj

Dok se oporavljate od operacije, uvidjet ćete kako se prilagođavate na život sa stomom. Evo nekoliko savjeta i trikova – od sporta do ishrane, druženja, intimnosti – kako bismo vam pomogli da ponovo počnete uživati u životu.

SenSura je rješenje koje preporučuju zdravstveni djelatnici diljem svijeta za pacijente sa stomom.

Centar za savjetovanje nudi pouzdan izvor informacija za svakodnevni život s novostečenim stanjem