Najčešća pitanja o ozljedi kralježnične moždine i radu mokraćnog mjehura

Zašto ozljeda kralježnične moždine uzrokuje probleme u radu mokraćnog mjehura?

Radom mokraćnog mjehura, u kojemu se sakuplja urin, upravlja živčani sustav. Kod ozljede kralježnične moždine često su ozlijeđeni živci koji upravljaju radom mokraćnog mjehura, zbog čega dolazi do problema s njegovom funkcijom. Neke osobe imaju potrebu mokriti češće ili hitno, kod nekih dolazi do nekontroliranog curenja urina, a kod nekih do poteškoća s pražnjenjem mokraćnog mjehura.

Kako problemi s mokraćnim mjehurom mogu utjecati na moj način života?

Ako se vaš mjehur ne prazni redovito, to može uzrokovati infekcije. One započinju u mokraćnom mjehuru, no mogu se proširiti na bubrege i uzrokovati njihovo ozbiljno oštećenje. Čak i mala količina mokraće preostala u mjehuru može izazvati infekcije.

U drugom slučaju, ako ne možete kontrolirati potrebu za mokrenjem, mokraća vam može nehotice curiti. To može prouzročiti neugodne mirise i neugodnosti. Zbog toga je važno pobrinuti se za to da rad mokraćnog mjehura što manje utječe na vaš svakodnevni život.

Kako mogu riješiti probleme s mokraćnim mjehurom?

Postoje brojni dostupni načini i proizvodi koji vam mogu pomoći da probleme s mokraćnim mjehurom držite pod kontrolom. Među njima su kateteri, urinarni kondomi (za muškarce) i proizvodi za upijanje. Potražite odgovarajući proizvod ili se obratite Coloplast Care centru za savjetovanje korisnika kako biste zatražili savjet.

Što je kateter?

Kateter je tanka, fleksibilna cijev koja se uvodi u mokraćni mjehur kroz mokraćovod kako bi se omogućilo istjecanje mokraće. Kateter se koristi kako bi se osiguralo potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura.

Zašto je važno pražnjenje mokraćnog mjehura?

Neredovito pražnjenje mokraćnog mjehura može dovesti do infekcija. One započinju u mokraćnom mjehuru, no mogu se proširiti na bubrege i uzrokovati njihovo ozbiljno oštećenje. Čak i mala količina mokraće preostala u mjehuru može izazvati infekcije.

Mogu li prazniti mjehur samo ujutro i uvečer?

Ne. Morate se pridržavati rasporeda koji vam je dao vaš liječnik. U pravilu, mokraćni mjehur bi se trebao prazniti najmanje 4 – 6 puta dnevno.

Mogu li piti manje tako da ne moram prazniti mokraćni mjehur toliko često?

Ne. Veoma je važno da dovoljno pijete. To održava urinarni sustav čistim i zdravim.

Što ako mokraća izgleda mutno ili tamno i čudno miriše?

Možda imate infekciju. Razgovarajte s liječnikom ili medicinskom sestrom.

Je li kateterizacija bolna?

Ne. Možete osjetiti pritisak dok kateter ulazi. Ako osjetite nelagodu ili ako je teško uvesti kateter, malo se odmorite. Pokušajte opustiti se tako da duboko udahnete ili se zakašljete. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom ako vam je to bolno.

Što ako dobijem česte infekcije urinarnog trakta?

Korištenje katetera za intermitentnu kateterizaciju povećava rizik od infekcija urinarnog trakta. Međutim, u usporedbi s drugim vrstama katetera kao što su stalni (trajni) kateteri, kateteri za intermitentnu kateterizaciju rjeđe uzrokuju infekcije urinarnog trakta. Postoje načini za smanjenje rizika infekcija urinarnog trakta:

 • pijte više tekućine tijekom dana – to će ispirati vaš urinarni trakt, pod uvjetom da nastavite s kateterizacijom
 • pazite da u potpunosti ispraznite mjehur svaki put kad obavljate kateterizaciju
 • povećajte broj dnevnih kateterizacija
 • pobrinite se da pri kateterizaciji vaše ruke i oprema budu čisti
 • preispitajte svoju tehniku intermitentne kateterizacije animacija primjene

Što da radim ako mi mokraća još uvijek curi?

Do curenja mokraće može doći iz različitih razloga:

 • Infekcija urinarnog trakta može uzrokovati curenje mokraće i trebali biste kontaktirati svog liječnika ako sumnjate da imate infekciju. Uobičajeni simptomi na koje treba obratiti pozornost su:
  • tamno obojena mokraća jakog mirisa
  • mutna mokraća
  • krv u mokraći
  • povišena temperatura/znojenje
  • grčevi u mokraćnom mjehuru
  • povećano stezanje mišića u nozi
 • Do curenja može doći ako se ne kateterizirate dovoljno često (manje od četiri puta dnevno). Trebali biste:
  • razmisliti o češćem kateteriziranju kako biste izbjegli stvaranje pritiska na mokraćni mjehur
  • paziti da potpuno ispraznite mokraćni mjehur svaki put kad se kateterizirate
  • preispitati svoju tehniku intermitentne kateterizacije
  • ako se kateterizirate više od sedam puta dnevno, a još uvijek imate problema s curenjem urina, bilo bi dobro da se obratite svom liječniku
 • Možda vam mokraća curi zato jer imate nehotične grčeve u mokraćnom mjehuru/kontrakcije (koje nisu uzrokovane infekcijom urinarnog trakta)Trebali biste:
  • razgovarati sa svojim liječnikom o korištenju lijekova koji će opustiti vaš mokraćni mjehur
  • Ako se curenje događa uglavnom dok izvodite fizičke vježbe, trebali biste razmisliti o kateteriziranju prije no što počnete vježbati
Ovisno o problemu, možda trebate upotrebljavati kateter za intermitentnu kateterizaciju ili urinarni kondom. U bilo kojem slučaju, pronaći proizvod koji zadovoljava vaše potrebe i odgovara vašem načinu života važno je za ukupnu kvalitetu života.
Kod korištenja katetera infekcije urinarnog trakta su uobičajene. Kod nekih osoba do infekcija dolazi češće, no pridržavanjem nekoliko jednostavnih postupaka tu opasnost možete smanjiti.