Prehrana za osobe sa stomom

Kako prilagoditi prehranu životu s ileostomom?

Po vašem oporavku od kirurškog zahvata, u prehrani možete postupno započeti primjenjivati uravnoteženu dijetu, ukoliko vaš liječnik ne zahtijeva da se morate pridržavati posebne dijete.

Kod ileostome stolica je neformirana, gotovo tekuća, jer se većina vode apsorbira u debelom crijevu.

Namirnice koje je potrebno izbjegavati ili umjereno konzumirati da bi stolica bila manje tekuća su masnoće (masna hrana, prženo, suhomesnato…) i vlaknima bogate namirnice (cjelovite žitarice, ananas, kora voća, suho voće, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, kupus, zelena salata…).

U početku je važno prilagoditi unos tekućine, upravo zbog velikih gubitaka kroz ileostomu. Unos velike količine vode može povećati gubitke kroz ileostomu. Poželjno je piti učestalo male količine tekućina kao što su juhe, blago zaslađeni čajevi i prirodni voćni sokovi. Izbjegavajte sokove s dodatkom šećera ili zaslađivača jer mogu povećati gubitak tekućine. Pijete li dovoljno tekućine znat će te po volumenu i boji urina, dnevni volumen urina treba biti veći od 1200 ml i urin treba biti svijetle boje.

Nemojte zaboraviti posoliti hranu, gubitkom tekućine gubi se i sol. Kao što ste povećali unos tekućine nakon operacije izvedbe ileostome, morate povećati i unos soli. Neki od simptoma nedostatka soli u organizmu su grčevi, slabost, taman urin, izostanak uriniranja…

Postupno možete povećavati količinu vlakana u prehrani, uvoditi nove namirnice i uspostaviti prehranu koja vama osobno odgovara. Za više informacija o životu s ileostomom možete se obratiti Coloplast care – centru za savjetovanje osoba sa stomom.

Prehranu pacijenata sa stomom čini konzumacija zdravih, raznolikih i uravnoteženih namirnica koje se preporučuju i svoj zdravoj populaciji.

Centar za savjetovanje osoba sa stomom koji pomaže pacijentima sa stomom da se što prije vrate u svoj uobičajeni ritam života.

SenSura je rješenje koje preporučuju zdravstveni djelatnici diljem svijeta za pacijente sa stomom.