Prehrana za osobe sa stomom

Ileostoma prehrana

Kako prilagoditi prehranu životu s ileostomom?

Po vašem oporavku od operacije izvedbe ileostome, u prehrani možete postupno započeti primjenjivati uravnoteženu dijetu, ukoliko vaš liječnik ne zahtijeva da se morate pridržavati posebne dijete.

Kod ileostome stolica je neformirana, gotovo tekuća, jer se većina vode apsorbira u debelom crijevu.

Namirnice koje je potrebno izbjegavati ili umjereno konzumirati da bi stolica bila manje tekuća su masnoće (masna hrana, prženo, suhomesnato…) i vlaknima bogate namirnice (cjelovite žitarice, ananas, kora voća, suho voće, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, kupus, zelena salata…).

U početku oporavka s ileostomom je važno prilagoditi unos tekućine u prehrani, upravo zbog velikih gubitaka kroz ileostomu. Unos velike količine vode može povećati gubitke kroz ileostomu. Poželjno je piti učestalo male količine tekućina kao što su juhe, blago zaslađeni čajevi i prirodni voćni sokovi. U ileostoma prehrani izbjegavajte sokove s dodatkom šećera ili zaslađivača jer mogu povećati gubitak tekućine. Pijete li dovoljno tekućine znat će te po volumenu i boji urina, dnevni volumen urina treba biti veći od 1200 ml i urin treba biti svijetle boje.

Nemojte zaboraviti posoliti hranu, gubitkom tekućine gubi se i sol. Kao što ste povećali unos tekućine nakon operacije izvedbe ileostome, morate povećati i unos soli. Neki od simptoma nedostatka soli u organizmu su grčevi, slabost, taman urin, izostanak uriniranja…

Postupno možete povećavati količinu vlakana u prehrani za ileostomu, uvoditi nove namirnice i uspostaviti prehranu koja vama osobno odgovara. Za više informacija o životu s ileostomom možete se obratiti Coloplast care – centru za savjetovanje osoba sa stomom.

Prehranu pacijenata sa stomom čini konzumacija zdravih, raznolikih i uravnoteženih namirnica koje se preporučuju i svoj zdravoj populaciji.

Centar za savjetovanje osoba sa stomom koji pomaže pacijentima sa stomom da se što prije vrate u svoj uobičajeni ritam života.

SenSura je rješenje koje preporučuju zdravstveni djelatnici diljem svijeta za pacijente sa stomom.